Modul în care Reddit's r/funny mods elimină trolii ruși care lansează meme-uri | WIRED RO (2024)

Modul în care Reddit's r/funny mods elimină trolii ruși care lansează meme-uri | WIRED RO (1)

Konstantin Zavrazhin/Getty Images

În unele zile, Mike Best se simte ca un spion. „Trebuie să-ți dai seama cine este tipul cel rău”, spune el. „Dar, în tot acest timp, tipul cel rău îți furnizează informații eronate”. La fel ca Bond în ultimii 50 de ani, sau ca MI6 în ultimele luni, Best are de-a face cu o mulțime de ruși. Dar, în loc să investigheze otrăviri sau să fure secrete de stat, londonezul în vârstă de 23 de ani are o treabă ceva mai prozaică: interzicerea trolilor de pe r/funny, autoproclamatul „cel mai mare depozit de umor” de pe Reddit.

Best este una dintre cele 20 de persoane care moderează subredditul de comedie, care are 20,9 milioane de abonați (probabil mai mulți la momentul în care citiți acest articol). Este, fără îndoială, una dintre cele mai mari surse de comedie din lume, zdrobind The Daily Show al lui Trevor Noah (1,43 milioane de telespectatori pe seară) și Have I Got News For You de la BBC (7 milioane de telespectatori la apogeu).

Ca toate subredditurile, conținutul este generat de utilizatori, dar Best și ceilalți moderatori mențin lucrurile în linie. „O mulțime de oameni consideră că r/funny nu este amuzant”, spune el. La momentul redactării acestui articol, una dintre cele mai importante postări de pe pagină este „Redenumiți ostiile de împărtășanie în Jeez-Its” și are 70.000 de aprecieri. „Este subiectiv, unii oameni ne găsesc amuzanți, alții nu.”

Înapoi la ruși. În timp ce Best trebuie să se confrunte în mod regulat cu utilizatori furioși care strigă și înjură că o postare pe care moderatorii au eliminat-o sau nu este sau nu este amuzantă, una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă atunci când moderează subredditul este identificarea conturilor care aparțin unor ferme de troli ruși.

„În același mod în care oamenii din India sunt plătiți să trimită spam-uri telefonice despre servicii de asigurare false, aceste „companii” își plătesc angajații pentru a juca rolul super-utilizatorilor noștri”, spune Best. Aceste conturi încearcă să devină incredibil de populare, astfel încât să poată fi vândute celui care licitează cel mai mult sau să fie folosite pentru a direcționa oamenii către anumite site-uri web. Săptămâna trecută, a fost dezvăluit faptul că subredditul pro-Trump r/the_donald de pe Reddit a fost infiltrat de mult timp de brigăzile de troli ruși care răspândesc propagandă.

Cei care țintesc r/funny pentru că este un subreddit implicit, ceea ce înseamnă că noii utilizatori sunt automat abonați la el atunci când se înscriu pe site. „Conținutul este aproape întotdeauna repetitiv, fad și cu un efort incredibil de scăzut”, spune Best. „Mă trezesc ștergând meme-uri de gunoi și meme-uri vechi de genul celor cu care nici măcar 9gag nu se deranjează.”

După ce a moderat r/funny timp de doi ani, Best spune că poate depista un troll „în câteva secunde”. El a scris chiar o lucrare despre moderare pe care a prezentat-o la Reddit și s-a întâlnit cu directorul executiv al site-ului, Steve Huffman, alias Spez. „Văd o postare, verific profilul”, explică Best. „Sunt noi? Câtă karma au? Cât de des încalcă regulile și postează conținut? Este contul lor verificat? Comentează sau doar postează? Ce fel de comentarii postează?” Spammerii tind să aibă conturi noi care postează conținut de proastă calitate pe o listă prestabilită a celor mai populare subreddits, dar nu postează niciodată comentarii.

„Când îi interzicem, în câteva minute ne trimit un mesaj, întotdeauna incredibil de politicos, cu o engleză foarte neaoșă”, spune Best. „Adesea ceva de genul: „Bună ziua, domnule moderator, pot să solicit să înțeleg de ce am primit acest ban nefericit?”. Dacă ne deranjăm să răspundem cu ‘nu’, sau cu o explicație, aproape întotdeauna se degradează imediat la ei spunând ‘sugi o sculă’.”

Boturile și spammerii nu sunt singurii oameni nemulțumiți de moderatorii r/funny. „Dacă nu am elimina postările care nici măcar nu încearcă să fie amuzante, subredditul ar deveni pur și simplu o groapă de gunoi pentru orice și orice”, spune Ken Allison, un american în vârstă de 40 de ani care a moderat subredditul timp de patru ani.

În urmă cu aproximativ un an și jumătate, moderatorii au adăugat o nouă „regulă unu” la lista de zece reguli ale subredditului. „Toate postările trebuie să facă o încercare de umor”, se arată în aceasta. „‘Amuzant’ este subiectiv, dar toate postările trebuie să facă cel puțin o încercare.”

Best spune că natura subiectivă a comediei este o „problemă continuă”. „Am instituit această regulă pentru că aveam o postare care ajungea pe prima pagină și primeam 50 sau 60 de rapoarte care spuneau: „Este o porcărie”, „Nu este amuzant”, „De ce este asta aici”… așa că a trebuit să ne așezăm și să decidem care este ștacheta minimă. În cea mai mare parte, nu o impunem atât de mult, ci o folosim ca un motiv pentru a spune: „Uite, trebuie să depui niște eforturi”.”

La doar 16 ani, Austin Ward din SUA este cel mai tânăr moderator r/funny cu care am vorbit. Este el prea tânăr pentru a fi unul dintre arbitrii comediei pe internet? „Nu simt cu adevărat că trebuie să arbitrez ce este și ce nu este amuzant, ci mai degrabă ce are o intenție comică reală”, spune el. „De exemplu, suntem inundați cu postări preluate de pe /r/aww tot timpul. De obicei, oamenii cred că animalele care fac lucruri sunt amuzante, dar nu este întotdeauna așa.”

Pe lângă reprimarea trolilor, regula 4 („Fără politică”) înseamnă, de asem*nea, că moderatorii trebuie să elimine postările politice. „Deși râd de ele aproape de fiecare dată, tot trebuie să le elimin”, spune Ward.

Un moderator anonim r/funny din Singapore, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, care lucrează în IT și care moderează subiectul de trei ani și jumătate, spune că „împingătorii de agende” politice reprezintă cea mai mare provocare a sa. El spune că comunități precum r/the_donald și r/mensrights împing rasismul, discursul instigator la ură și sexismul în comentariile de pe submarin. Din nou, deoarece r/funny este unul dintre cele mai mari subreddits implicite, aceste comunități îl văd ca pe un bun teren de recrutare.

„Experiența utilizatorilor normali de pe site se degradează semnificativ”, spune moderatorul anonim. „Devine din ce în ce mai dificil de moderat”. El dă un exemplu: un utilizator poate posta un videoclip cu un bărbat de culoare care face o farsă pretinzând că își jefuiește prietenul. Postarea primește un link pe r/the_donald, unde utilizatorii încurajează brigada. „Se fac comentarii de genul „Bineînțeles că sunt negri”, „Este ceva natural la negri””, explică moderatorul. „Sunt chestii similare cu activiștii pentru drepturile bărbaților, doar că ei vizează femeile. ‘Ar fi fost arestată dacă ar fi fost bărbat’, ‘A primit permisul de păsărică’.” Uneori, spune el, este vorba de o ispitire rasială mai subtilă și de fluierături pentru câini. „De multe ori, totul scapă de sub control”.

Moderarea este plină de astfel de dificultăți, așa că de ce fac moderatorii r/funny ceea ce fac? Allison spune că nu a cerut să fie moderator, dar a fost ales pentru acest rol pentru că obișnuia să raporteze moderatorilor cei care încălcau regulile r/funny. „Sunt relaxat, cu pielea groasă, am multă răbdare și îmi place să fiu de ajutor”, spune el despre motivațiile sale.

Best, care petrece două ore pe zi moderând subreddits, spune că „o slujbă este o slujbă până la urmă” și că „chiar dacă nu este plătită, tot ajută la umflarea portofoliului”. În prezent, este student și speră să lucreze fie în domeniul ingineriei software, fie în cel al lingvisticii computaționale. Pentru a obține postul de moderator, a trebuit să trimită un formular de cerere și să susțină un interviu cu moderatorii existenți.

Moderatorul din Singapore este mai sincer cu privire la motivațiile sale. „Există un sentiment de putere”, spune el. „Nu voi nega.”

Indiferent de motivele lor, este clar că toți moderatorii cu care am vorbit iubesc ceea ce fac, chiar dacă este adesea o sarcină ingrată. Deoarece munca de moderare bună este în esență invizibilă, există adesea o percepție că moderatorii nu fac mare lucru. „Având în vedere dimensiunea subredditului, am presupus pur și simplu, atunci când ne-am alăturat echipei, că vom fi băieții răi”, spune Best.

„Trebuie să vrei cu adevărat să faci asta”, adaugă el. „Personal, îmi place ecosistemul care este adus de site-uri precum Reddit. Comunicarea frecventă dintre moderatori, administratori și utilizatori face ca aceștia să se simtă ca o familie.”

Moderatorii este o serie nouă, semiregulară, în care vorbim cu portarii diferitelor comunități online pentru a afla cum abordează ei rolul de arbitru a ceea ce este sau nu este permis pe internet.

Mai multe povești grozave din WIRED

– În interiorul incredibilei lupte pentru găsirea materiei întunecate

– Prima privire la noul LEGO pentru adulți

– Oamenii care vânează o planetă uriașă și misterioasă din sistemul nostru solar

– Știința despre cum să vă spargeți creierul pentru a vă aminti orice

Nu ratați. Înscrieți-vă la WIRED Weekender pentru a primi ce e mai bun din WIRED în căsuța dvs. poștală în fiecare weekend

.

Modul în care Reddit's r/funny mods elimină trolii ruși care lansează meme-uri | WIRED RO (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6337

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.